Emmy Wesström

Från wesström.se
Hoppa till: navigering, sök
Emmy Wesström
Emmy Petersson.jpg
{{{imagecaption}}}
Född Emmy Mathilda Pettersson
4 december 1881
Sankt Sigfrids församling
Kalmar län
Död 9 december 1953
By församling
Kopparbergs län
Föräldrar Alfred Pettersson
Charlotta Johansdotter
Make 1) Theodor Larsson
2) August Wesström
Maka {{{maka}}}
Barn Einar
Evert
Arne
Yrke {{{yrke}}}

Emmy Mathilda Wesström, född Pettersson 4 december 1881[1], död 9 december 1953.

Biografi

Denna ansedel är upprättad av sonsonen Rolf Wesström.

En decemberdag, närmare bestämt den 4:e i nådens år 1881, såg lilla Emmy dagens ljus för första gången i föräldra- och födelsehemmet Nr 1 Öfverstatorp utanför Nybro i Småland. Hon kom till världen i ett fattigt Sverige som fortfarande var i union med Norge och regerades av Oskar II. Emmy var det äldsta barnet i en barnaskara som så småningom skulle bestå av ytterligare sex stycken syskon.

 • Carl Johan Theodor Petersson, 1876.09.30 – 1885.09.27
 • Ernst Vallentin Petersson, 1884.02.14 – 1884.02.27
 • Anny Amanda Petersson, 1885.10.26 – 1968.11.24
 • Ada Alfrida Sofia Petersson, 1887.12.09 – 1980.12.19
 • Karl Gottfrid Petersson, 1890.02.09 – 1891.02.05
 • Ester Viktoria Kristina Petersson, 1892.06.22 – 1986.09.30
 • Einar Alfred Napoleon Petersson, 1897.10.06 –

Utöver dessa syskon fanns en halvbror som modern fött utom äktenskapet. Han fick namnet Carl-Johan Theodor och föddes den 1876.09.20. Tyvärr blev han inte äldre än drygt nio år då han avled den 1885.09.27. Dödsorsaken är okänd. Att hög barnadödlighet inte var någon ovanlighet i slutet på 1800-talet kan konstateras då ytterligare två av bröderna dog i tidig ålder. Ernst Vallentin var endast tretton dagar gammal när han dog i, vad man kallar, spädbarnsdöd och Karl Gottfrid avled endast fyra dagar före sin ettårsdag. Denna barnadödlighet hade nog många gånger sin orsak i det fattigsverige som många levde i vid denna tidpunkt. Att få äta sig mätt var inte någon självklarhet, bostäderna var dåliga och detta drog säkert med sig att sjukdomar och ohälsa i allmänhet grasserade. Barnbegränsning var ju ett begrepp som inte var känt utan alla barn som föddes skulle vara en Guds gåva enligt kyrkans mening. Följden av detta blev nog tyvärr så att man, i torp och stugor, hade den uppfattningen att varje barn som dog innebar en mun mindre att mätta.

Emmy fick dock leva och enligt uppgifter i kyrkböckerna, döptes hon i Sankt Sigfrids församling den 14 December 1887 endast 10 dagar gammal. Faddrar vid detta tillfälle var torparen Carl Nilsson och hans hustru Christina Börjesdotter i Smedstorp, Ljungby.

Om Emmys barndom och skolgång finns tyvärr inga uppgifter. Dock är det känt att hon, som ung, lärde sig sömmerskeyrket, vilket barn och så småningom även barnbarn hade glädje av. Hon ansågs vara mycket duktig och skicklig inom detta yrkesområde.

Barndomshemmet var fattigt och det är känt att fadern, som var borstbindare, begav sig till Amerika för att söka lyckan till ett bättre liv för sig och sin familj. Det är bekräftat att han, 35 år gammal, kom med S/S Furnessia till New York den 1892.01.02. Han kom då närmast från Glasgow i England, den stad vilken ångaren startade ifrån. Vistelsen i Amerika blev dock ej så långvarig då han efter ett par år återvände till Sverige. Om detta berodde på hemlängtan eller att han ej fann någon vettig utkomst i det löftesrika landet, är inte känt.

För Emmys del gällde det att hjälpa till med försörjningen i hemmet på ett tidigt stadium. Det är dessvärre inte bekant vad hon sysslade med under sina första yrkesverksamma år på hemorten. Däremot är det känt att hon flyttade till Stockholm den 1897.02.28 och bosatte sig på Kungsholmen i Ulrika Eleonora Församling. Det är också känt att hon genomgick en utbildning i en Hushållsskola i Stockholm och det kan mycket väl vara vid denna tidpunkt, då hon var kvar i staden till den 1899.04.10. Emmy flyttade då tillbaka till Småland och föräldrahemmet. Orsaken till denna återflytt är inte känt men en spekulation är att Emmy inte fann något arbete efter avklarad utbildning och valde då att återvända till hemorten.

Vistelsen i hemmet blev bara några månader då Emmy återvände till Stockholm den 1899.12.26. Denna gång till en okänd adress i Jakobs Församling. Efter ett år på denna adress, närmare bestämt den 1901.12.28 gick flyttlasset återigen, denna gång till Birger Jarlsgatan nr 4 i Hedvig Eleonora Församling. Nästa anteckning om Emmys flyttningar inom Stockholm, är en notering om att hon flyttar från Engelbrektsgatan 20 den 1904.01.13. När hon kom till denna adress finns det tyvärr inte några anteckningar om. Emmy hamnar nu på Fleminggatan nr 38 på Kungsholmen där hon blir kvar till den 1905.10.26. Då går flyttlasset till Norrtälje, Minerva Församling, 1:a Roten, enligt kyrkböckerna. Då ställer man sig frågan om orsaken till dessa flyttningar. Det är inte mycket som är känt utan det får bli gissningar och antagande. Med tanke på Emmys tidigare hushållsutbildning kan det vara troligt att hon hade plats i olika familjer, därav rörligheten inom Stockholmsområdet.

Under sin vistelse i Stockholmsområdet, är det känt att hon träffade den man, som skulle bli far till hennes första barn, som föddes i Norrtälje den 1905.05.30 och döptes till Einar Theodor. Fadern hette Theodor Rudbäck Larsson och var ursprungligen bördig från Malmö. Om deras förhållande är inte mycket känt då Emmy aldrig ville tala om detta. Dock kan dom ha varit förlovade med något giftermål blev det aldrig. Förhållandet upphörde när sonen Einar var liten och orsaken till brytningen är inte känd. Gissningsvis kan det bero på att det fanns alkoholmissbruk med i bilden. Det är känt att Theodor Rudbeck Larsson avled så småningom i Södertälje, närmare bestämt den 1918.08.26 och orsaken lär ha varit alkoholförgiftning, enligt notering i kyrkböckerna. Efter brytningen var Emmy ensamstående mor med ett oäkta barn, som det hette på den tiden och med den moraluppfattning som fanns i början på 1900-talet. Dessa barn fick utstå mycket vilket också kom att prägla sonen Einars kommande liv.

Under sin tid i Norrtälje skulle Emmy träffa den man som hon sedermera gifte sig med. Han var dalmas och hette Johan August Wesström f. Persson och var anställd som maskinist och skopförare på ett mudderverk ägt av Skånska Cementgjuteriet AB. Hur paret träffades är inte bekant men det ryktas om att Emmy förestod en skjutbana i ett ambulerande tivoli, vid denna tid och det behöver inte vara otroligt att Johan August, som var en god skytt, prövade lyckan vid denna skjutbana och vann högsta priset. Om så var fallet, slutade denna vinst med ett giftermål den 1911.10.28[2]. och Einar hade fått en fosterfar.

Nästa flyttanteckning i kyrkböckerna för Emmys del är den 1911.11.02 då flyttlasset återigen drar iväg, denna gång till västkusten, närmare bestämt Lilla Edet och där skulle hon bli kvar några år. Orsaken till denna flytt är att Göta Älv skulle bli makens arbetsplats under ett antal år. Älvens farled skulle muddras och fördjupas för att större tonnage skulle kunna passera upp till Vänern. Skånska Cementgjuteriet fick detta arbete, förflyttade mudderverket till västkusten och det var bara för den nybildade lilla familjen att följa med. Där slog man ner sina bopålar i ett område som kallades Ängarna och låg i södra delen i det lilla samhället, där det fanns ett litet hus som var ledigt för inflyttning och skulle bli familjens bostad under de kommande åren. Enligt uppgift skulle Emmy under en tid där, varit ansvarig för ett marketenteri, som var inrymt i en barackbyggnad. Detta marketenteri, var i första hand avsett för manskapet på mudderverket. I övrigt är inte mycket känt om Emmys vistelse i Lilla Edet mer än att hon blev gravid en andra gång och den 11 Juni 1916 föddes sonen Evert Holger.

År 1918 var muddringsarbetena i Göta Älv avklarade och maken Johan August blev arbetslös. Då var det åter dags för att flytta, denna gång till makens hemort i Dalarna, närmare bestämt By Kyrkby strax norr om Avesta. Där tog maken över sitt föräldrahem ”Bredgrind”, och detta skulle bli Emmys hem för resten av hennes liv.

När väl familjen var installerad i det nya hemmet var det dags för sonen Einar att börja arbeta för sitt uppehälle. Det finns uppgifter om att han redan som 12 – 13-åring fick börja tjäna som dräng på gårdarna i trakten. Emmy hade säkert bekymmer om sin förstfödde och förstod att han ibland inte alltid blev så väl behandlad på de gårdar han arbetade på.

År 1921 blev Emmy åter gravid och den 24 November det året födde hon sin tredje son, som döptes till Arne Herbert.

Fattigdom präglade livet för familjen då det var ont om arbete för maken. År 1924 var läget katastrofalt för familjen och maken tillskrev kommunfullmäktige i By Kyrkby för att få beviljat ”avkortning av påförda kommunutskylder för åren 1921 – 1922” Hur kommunfullmäktige ställde sig till denna begäran, är dock inte känt.

Trots fattigdom, såg Emmy till att sonen Einar blev ihågkommen med någon form av julgåva. Detta vet man med säkerhet, då Einar sände ett vykort med motiv på gården, där han f.n. var anställd och tackade för julgåvan. Tyvärr fanns det ej någon datering på kortet men det bör ha varit någon gång under åren 1920 – 1925. De två hemmavarande sönerna växte upp, klarade av sin skolgång och kunde så småningom börja att arbeta och hjälpa till med försörjningen.

Dock finns det några årtal som, med säkerhet, har etsats sig fast i Emmys minne. År 1926 fullgör sonen Einar sin militärtjänstgöring som kavallerist på Upplands Regemente i Uppsala, A5, 3:e batteriet. Tjänstgöringen består troligen att, som kusk, dra fram artillerikanoner till sina utgångsplatser.

Nästa händelse i Emmys liv är år 1930 då hennes far, Alfred Petersson avlider den 29 December i en ålder av 74 år.

Efter några år, närmare bestämt år 1936, är det dags för mellansonen Evert att göra sin plikt för fosterlandet som signalist på A8, 3:e kompaniet, i Boden.

Den 18 December 1937 ingick sonen Einar äktenskap med Ruth Linnea Karlsson från Lilla Edet och som en följd av detta, föddes det första barnbarnet den 1938.07.09, en pojk som döptes till Rolf Einar.

Året 1939 blir åter ett sorgeår i Emmys liv. Den 1 Mars detta år, avlider Emmys mor Charlotta f. Johansdotter, i en ålder av 84 år. En annan händelse under året är utbrottet av Andra världskriget i September månad.

Året 1941 var också minnesvärt för Emmy. Världskriget pågick för fullt och tyska trupper hade, året innan, ockuperat grannlandet Norge och stod vid norsk-svenska gränsen, inte så många mil från det trygga hemmet i By Kyrkby. Yngsta sonen Arne var nu inkallad till att göra sin första militärtjänstgöring vid flygflottiljen på frösön utanför Östersund. Maken Johan August hade påtagit sig ansvaret för att leda det lokala hemvärnet i hembyn och ansvarade för manskap och och material inklusive vapen. Av det sistnämnda förvarade han, av säkerhetsskäl, en del i hemmet. Den 4 December detta år firade Emmy sin 60-årsdag och blev postledes uppvaktad av bl.a. systrarna Anny, Ada och Ester med äkta makar. Ett gratulationskort från detta tillfälle, finns bevarat.

Världskriget forsätter och de äldsta sönerna blir tvungna att inställa sig till beredskapstjänstgöring. Sonen Einar hamnar vid luftvärnet och blir placerad vid Trollhättans kraftstation. Han bekräftar detta i ett översänt och bevarat vykort och meddelar samtidigt sitt fältpostnummer 62273 och förklarar sig nöjd med att finnas i närheten till hemmet i Bohus.

Sonen Evert, som fortfarande bor kvar i föräldrahemmet, har hittat sin livsledsagarinna, Elisabeth, av släkten kallad Lisa kort och gott. De gifter sig år 1943 och bosätter sig i andra våningen i Everts föräldrahem, där det finns en outnyttjad en-rumslägenhet.

År 1945 har det ånyå blivit fred i Europa och livet börjar återgå till normala livsvillkor i By Kyrkby där maken Johan August och sonen Evert återgår till sina normala arbeten vid By Ångsåg.

År 1946 är det dags för Emmy att få uppleva sitt andra barnbarn. Sonen Einar blir då far till en dotter, som föddes den 6 Juli detta år och döptes till Gudrun.

Sommaren 1948 tog Emmy sig an sonsonen Rolf under månads tid. Han hade nu hunnit bli 10 år gammal och hade under uppväxten, varit mycket sjuk. Läkare hade ordinerat luftombyte för att återställa den unge mannens hälsa och förhoppningsvis även aptiten då han var något undernärd. När tiden var inne för sonsonens återresa till föräldrahemmet i Bohus, följde Emmy och maken Johan August med för att tillbringa en semestervecka i Einars hem. Det skulle visa sig senare att det var sista gången makarna gjorde detta besök.

År 1949 var det åter dags för Emmy att sätta sig på tåget. Denna gång gick resan till Stockholm, där sonen Arne bodde och arbetade vid spårvägen sedan ett antal år. Anledningen till resan var sonens giftermål med sin blivande fru Birgit. Maken Johan August avstod från denna resa på grund av ålderdomssvaghet.

Några dagar in på det nya året 1951, insjuknar maken Johan August i en hjärnblödning, 72 år gammal, Han avlider den 22 januari detta år. Emmy har åter drabbats av sorg och blivit änka. Begravning hölls någon vecka senare och sönerna hade rest till hemorten för att medverka vid detta tillfälle. Då alla var församlade passade man även på att göra en bouppteckning den 5 Februari.

Emmy på sin 70-årsdag.
Den 27 Oktober 1951 fyller Emmy 70 år. Uppvaktningarna var många från barn, släkt och övrig

vänner. Pengar och telegram strömmade in. Gratulationskort och telegram finns sparade från denna tid.

Året 1952 kunde Emmy fira fyraårsdagen som pensionär och som nybliven änka ansökte hon om pensionstillägg. Den 8 April detta år, meddelade Pensionsnämnden i By pensionsdistrikt sitt beslut. Pensionsnämnden biföll Emmys ansökan och från den 1 januari 1952 beviljades hon en årlig pension om på totalt Kr 1210:- fördelat enligt följande:

 • Allmän ålderspension: Kr 1000:-
 • Bostadstillägg: Kr 150:-
 • Särskilt bostadstillägg: Kr 60:-

Samma år, d.v.s, 1952, lämnar Emmy in en del möbler m.m. till att försäljas på en auktion, som skulle hållas den 16 Augusti. Enligt sparade redovisningshandling ar försåldes följande artiklar och till angivet pris.

 • 1 st Skänk Kr 5:-
 • 1 st Bokhylla Kr 40:-
 • 1 st Fällbord Kr 47:-
 • 1 st Skrivbord Kr 70:-
 • 1 st Mangel Kr 50:-
 • 1 st Klaffbyrå Kr 55:-
 • 1 st Bord Kr 2:-

Efter att aktuionsförrättaren tagit sin provision på 8 % kunde Emmy, den 8 Oktober 1952, kvittera ut en total summa av Kr 247:59 för denna försäljning. Detta var säkert ett välkommet tillskott i kassan för henne.

Emmys och maken Augusts grav i By församling.
Emmy har nu nått den aktningsvärda åldern av 72 år och årens slit har satt sina spår.

Hon led nu av hjärtfel och efter en tids sjukdom, avled hon på sjukstugan i Hede, den 9 December 1953 i sviterna av detta hjärtfel. 10 dagar därefter, den 19 December 1953, hölls begravningsakten i By kyrka Kl 14.15. Därefter hade man en minnesstund i By Hembygdsgård för de inbjudna begravningsgästerna.

Vadsbro Handelsträdgård & Begravningsbyrå fick uppdraget att arrangera denna jordfästning. Enligt sparade kvitton, slutade den totala kostnaden för denna begravningsakt på Kr 513:-. Då var allt inräknat från kista, blommor, musik i kyrkan, begravningskaffe för 45 gäster samt risning av graven efter bisättning. Den 8 Mars 1954 förrättades bouppteckning efter Emmy, där sönerna Evert och Arne närvarade. De totala tillgångarna i dödsboet, efter sedvanliga avdrag, slutade på Kr 4618:58. Kopia på bouppteckningen finns bevarad.

Emmy hade, under sin levnad, bekymrat sig mycket om sina söner, framförallt Einar och Arne, som bodde långt från föräldrahemmet. Även barnbarnen fanns i hennes tankar, framförallt de äldre, till vilka hon ibland sydde något klädesplagg. Sönerna hade väl inte fått en alltför bra start i livet och tankarna om det kunde, hon som mor, inte släppa.

Ett slitsamt liv var till ända och Emmy vilar nu tryggt i sin grav, på kyrkogården i By Kyrkby, vid sidan av maken Johan August.

Antavla

Gen 0 Gen 1 Gen 2 Gen 3 Gen 4
Emmy Wesström
1881-12-04 - 1953-12-09
Alfred Pettersson
1856-10-27 - 1930-12-29
Petter Magnusson
1830-11-13 - 1856-11-16
Magnus Pettersson
1804-02-23 - 1849-01-30
Stina Danielsdotter
1793-02-14 - 1847-09-07
Mathilda Börjesdotter
1834-11-11 - 1880-11-16
Börje Pettersson Öfring
1797-05-09 - 1877-06-14
Elin Svensdotter
1799-06-30 - 1856-08-31
Charlotta Johansdotter
1855-01-23 - 1939-03-01
Johannes Olofsson Öfring
1813-06-18 - 1882-12-12
Olof Zachrisson Kranbalk
1768-09-26 - 1838-03-23
Kajsa Andersdotter
1767 - 1831-08-29
Christina Nilsdotter
1812-05-30 - 1898-12-05
Nils Olsson
1781 - 1859-04-11
Stina Andersdotter
1776-09-04 - 1844-11-22

Släktforskningskommentarer

Referenser

Noter

Externa länkar